GRAMATIK / Kino Šiška / 14. 9. 2019

21. 10. 2019
K. Š. in L.O.
Partyinfo.si
Foto: Nejc Ketiš/Kino Šiška 

V petek 14.9.2018 se je del ekipe Partyinfo.si udeležil težko pričakovanega koncerta slovenskega izvajalca Denisa Jašaravića, bolje poznanega pod imenom Gramatik, v Križankah v okviru desete obletnice Kina Šiške.
Naša ekipa je prišla na dogodek, ko je na odru zaključeval svoj set Whynnel in zamenjal z Benjamin Shockom, čigar slog glasbe vključuje veliko različnih zvrsti, kot je house, deep house, soulful, jackin, tech-house, electro, disco, lounge … Kot sam pravi »Resnično težko mi je igrati ali ustvarjati samo en specifičen slog plesne glasbe. Svoje sete rad ohranjam dinamične, tako kot tudi ustvarjanje v studiu. Vse je odvisno od energije množice na plesišču.« To mu je zelo dobro uspelo tudi v Križankah.

Dogodek se je nadaljeval s skupino Teo Collori in Momento Cigano, ki so se predstavili s svojo mešanico romske glasbe in plesnega swinga. Zasedba skupine sestoji iz Tea Collorija, Jana Gregorka, Metoda Banka, Matija Krečič in Matija Kužela. Kot skupina so svojo prvo ploščo izdali leta 2015 z imenom Hot Club Piran, ki je tudi bila izbrana na Muzikobala, kot »album leta 2015«. Naslednje leto pa so ob njihovi uspešnosti izdali še ploščo pri založbi Lowtemp, ki jim odpira nove možnosti, saj se nahaja v Združenih državah Amerike. Skupina je ob koncu dogodka pripomnila »Hvala vsem, ki ste nas včeraj toplo sprejeli in podkurli v Križankah! Prvič na tako velikem odru in upamo, da čimprej spet!«

Kot zadnji je nastopil glavni izvajalec večera – Gramatik. Svoja zgodnejša leta je preživel v Portorožu, zdaj pa živi v New Yorku kjer ustvarja svojo glasbo, in njegove značilne inštrumentalne “beate” z vplivi bluesa, funka, soula in jazza, s katerimi navdušuje prizorišča po svetu.
Na vsakih nekaj let nastopi tudi v Sloveniji, kar je zanj še dodaten pritisk, kot je omenil v intervjuju;
»…Zato je tudi koncert v Križankah eden mojih najljubših in eden redkih, na katerem imam tremo, saj mi je res pomembno, da domače občinstvo uživa in gre domov dobre volje. Povsod je lepo, a doma je najlepše.« – Gramatik, 24ur.com


V svojem uro in pol dolgem setu je vključil svojo novejšo glasbo, kot tudi nekaj dobrih in starih klasik. Sredi seta pa nas je vse presenetil tudi N’toko, ki je zarepal svojo pesem »Slovenec sem« in navdušil publiko.


Gramatik se po domačem obisku s svojo založbo Lowtemp odpravlja na eno-mesečno Ameriško turnejo, kjer bo obiskal dvanajst držav in imel šestnajst dogodkov. Turnejo začne v Coloradu, konča pa v New Yorku. Izdal je tudi nov single »Better Believe it now«, ki je bil izdan 17. maja z funky pridihom.


Po končanem dogodku se je del ekipe odpravilo še na uradni after party v klub K4, kjer so na dveh odrih do jutranjih ur razgibavali publiko Benjamin Shock , Igor Mauer, Nikolaj, Whynnel, Emiljo A.C., JK Soul in Besso.
Za nami je bil odlično preživet koncert, ki nam bo še nekaj časa ostal v dobrem spominu. Komaj pa že čakamo naslednji dogodek, kjer bomo zopet lahko poslušali Gramatika in njegove uspešnice.

%d bloggers like this: