• :
  • |

Sodni epilog v zadevi Love parade 2010

Festival Love Parade, eden izmed največji rajverskih zabav, ki je na začetku potekal v Berlinu in ga je obiskalo rekordnih 1.3 milijona, se je leta 2010 preselil v mestece  Duisburg, ki ima 490.000 prebivalcev.

Loveparade Masses in Motion 1998-2003

Mesto  Duisburg je z veseljem gostilo Love parade in si obetalo ogromne dobičke, saj so pričakovali več kot milion ljudi, a vse skupaj se je kmalu začelo zapletati.

Sobotno jutro:
Vse je potekalo po načrtu, ljudje so se začeli zbirati in mestece je pričakovalo rekordi obisk kar 1.6 miliona internacionalnih rejverjev. Množice so se zgrinjale proti vhodu, vse je potekalo po načrtih, ob 12. uri so bili že vsi DJ-i prisotni na prizorišču.
Tunek kjer se je zgodil tragičen dogodek
Sobota ob 14.00:
Vseh šesnajst stage-ov je bilo v pripravljeni in glavni DJ-i, kot so  Mark Knight, Tiesto, David Guetta, Booka Shade, Fedde Le Grand in Tiefschwarz so bili na prizorišču. Kmalu pa sje prišlo do prvih komplikacij, vsega je bil kriv ozek vhod na prizorišče, tunel širok 16m in dolg 120mTo je bil tudi edini vhod na prizorišče in kmalu se je množica začela prerivati, saj je bilo vse skupaj preozko. Množica v obsegu kar 1.4 milona ljudi, ki je želena priti čim hitreje na prizorišče dogajanja se je nagnetla v tem tunelčku. V pripravljenosti je bilo 4000 policajev, 59 zdravnikov in 1400 prostovolcev, a dogodek, ki je sledil, organizatorji niso pričakovali niti v nočnih morah.

Sobota ob 16.00 do 24.00

Policija ugotovi, da je v tunelu prevelika množica ljudi in ga začasno zapre, a dogajanje je že ušlo iz rok. Ljudje se prerivajo in vpijejo, naj jim kdo pomaga. Izbruhne panike in padajo prve žrtve zaradi stampeda. Množice ne more nadzorovati nihče več in dogodek se konča tragično, saj umre 21 ljudi, 500 je ranjenih. V stampedu je umrlo 13 oseb ženskega spola in osem oseb moškega spola, med 18 in 38 let starosti, poleg domačinov so bili med njimi obiskovalci iz Avstralije, Nizozemske, Kitajske , Bosne in Hercegovine ter Španije. Organizator zaradi panike dogodek prekine. Žalost je nepopisna, celo mestece se zavije v večdnevno žalovanje, rejverska scena pa je v šoku. Ljudje množično prižigajo sveče na kraju dogodka in sožalne brzojavke prihajajo iz celega sveta.

Loveparade 2010 Teil 5

Pred kratkim naj bi cela zadeva dobila tudi sodni epilog. Kot poroča CNN, so bili v tragediji obtoženi štirje ljudje, ki so delali na glasbenem festivalu in še šest ljudi, ki so bili zadolženi za administracijo. Obtoženi so bili uboja iz malomarnosti in povzročitve telesnih poškodb. Vedndar to ne bo nikoli vrnilo življenj oseb, ki so tragično preminile in v poduk naj ostane to vsem, ki kjerkoli organizirajo masovne dogodke, da morajo poskbeti za varnost obiskovalcev ter preprečijo, da se take stvari ponovijo.

Ekipa Partyinfo vas ob tem naproša, če pri vstopu na katerikoli event vidite množico ljudi, ne silite vanjo. Ne prerivajte se in ne povzočajte dodatne panike, saj lahko vaše nespodobno vedenje pripelje do katastrofe. Pazite nase in rejvajte z glavo.

Oglejte si tudi točno analizo dogodka.

Official Documentary of the Loveparade 2010 Desaster (ENGLISH!)

Partyinfo.si
S. Kuhar
17.2.2014

Želiš potovati z nami na Transmission v Bratislavo. Klikni TUKAJ.
Te zanimajo najnovejše fotke z različnih eventov? Klikni TUKAJ.
Ne veš, kje se ta vikend dogaja? Klikni TUKAJ in izvedel boš prav vse.
Si DJ in te zanima, kaj je novega v svetu elektronike? Klikni TUKAJ in bodi na tekočem.

 

 

 

%d bloggers like this: