Slovenija bo legalizirala konopljo v mediciske namene

Ljubljana 8.10.2016
Vir: Delo ,STA

Danes je za Slovenijo zgodovinski dan saj je po dolgem usklajevanju  s civilno družbo in političnimi strankami  danes odbor za zdravstvo soglasno sprejel sklepe Združene levice, ki legalizirajo uporabo konoplje v medicinske namene.  Ministrstvo za zdravje mora tako  v 60 dneh spremeniti pravilnike tako, da konoplja ne bo več v skupini najstrožje prepovedanih drog, in s tem omogoči njeno uporabo v medicinske namene. Prav tako mora ministrstvo pripraviti podzakonske akte, ki bodo tudi v Sloveniji omogočili gojenje konoplje v medicinske namene. S tem bo omogočena samooskrba in neodvisnost od multinacionalk.

»Legalizacija uporabe konoplje v medicinske namene je pomemben dogodek za številne bolnike in velik korak k popolni legalizaciji konoplje«, je po koncu seje odbora za zdravstvo DZ dejala poslanka ZL Violeta Tomić. »Ministrstvo mora spremembe pripraviti v roku. Verjamem, da bomo kmalu videli prvega bolnika z zelenim receptom.«

Ob tem je Violeta Tomiče poudarila, da se po nekaterih raziskavah s konopljo v Sloveniji zdravi več kot polovica obolelih z rakom. »Nedopustno je, da so vsi ti bolniki in bolnice stigmatizirani in kriminalizirani zaradi uporabe konoplje v terapevtske namene.« Legalizacija bo tako doprinesla tudi k regulaciji in bolj varni uporabi – konoplja bo dostopna prek zdravniškega recepta, bolniki in bolnice pa bodo poleg tega dobili dostop do točnih informacij o načinu uporabe, potrebnih odmerkih in možnih stranskih učinkih zdravil. Nadzorovano pa bo tudi gojenje same konoplje, so prepričani v stranki. »Pred nami je še tretji in ključni korak, popolna legalizacija konoplje.«

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je dejala, da bodo na ministrstvu upoštevali predloge medicinske stroke in medicinsko konopljo uvrstili v drugo skupino prepovedanih drog, piše Slovenska tiskovna agencija.

Poslanci so pobudo načeloma podprli. Po mnenju poslanke SD Bojane Muršič bi to, kar urejajo danes, morali narediti že pred leti. Je pa opozorila, da morata biti gojenje in prodaja medicinske konoplje nadzorovano.Socialni demokrati so predlagali dve različici zakona o legalizaciji konoplje. Prvi predlog ne dopušča veliko, saj bi se lahko konoplja uporabljala le z zdravniškim receptom, strošek pa bi morali kriti sami. Vsak posameznik bi lahko dnevno kupil do 10 gramov konoplje. Za večjo količino naj bi se imelo poseben recept.Drugi predlog zakona predvideva, da se konopljo lahko goji doma. Vsak, ki bi želel saditi, bi moral biti polnoleten in seveda imeti posebno dovoljenje in licenco. Seveda bi bila preprodaja nezakonita, prav tako omogočanje uživanja drugim osebam. Trenutna kazen za osebno uporabo znaša od 40 do 210€, kakršnokoli posedovanje pa je kaznivo dejanje, ki ti lahko prinese od enega do 10 let zapora.

Tako je danes tudi Slovenija postala ena tistih držav, ki je ubrala pot k popolni legalizaciji marihuane.

%d bloggers like this: