• :
  • |

Reportaža: Hoppetosse (Club der Visionaere) – What..? @Berlin

December 2015
t. b.

Berlin. Odlična lokacija. Prefinjeno izbrana glasba.

Club der Visionaere je majhna opečnata stavba ob kanalu enega izmed zelo poznanih območij v Berlinu – Kreuzberg. V zgornjih prostorih ima pisarne, spodnji pa je s čudovito teraso namenjen plesišču. Ima zelo zanimivo booking politiko, saj je seznam nastopajočih določen le teden ali dva pred dogodkom in nemalokrat se zgodijo tudi neplanirani DJ seti. Odpiralni čas je popolnoma odvisen od vremena in števila obiskovalcev, naj dodam, da je lahko ob koncu tedna odprt od petka do ponedeljka brez prestanka.

Organizacija, ki stoji za klubom pa je zimske plesne ure premestila na drugo lokacijo, vendar z zelo podobno filozofijo. Barka Hoppetose je nastanjena le dve ulici severovzhodno in že ob pogledu nanjo nam utrine misel na le najboljše možno dogajanje v mestu ter dejanske poslušalce vrhunske elektronske glasbe. Berlin ima sloves po zelo strogih in nepopustljivih varnostnikih na vhodu v klub in Hoppetosse ni bil izjema. Nekaj skupin se je pripeljalo in takoj za tem odpeljalo zaradi nemilosti varnostne službe.

image00

Dogodek je trajal od 12. do 14. decembra, od sobote zvečer, do ponedeljka neznano kdaj.

Kljub slabemu vremenu in naporni sobotni noči je bil »What..?« dogodek na barki oblegan tudi v nedeljo zvečer, ko sem prejela »da« od varnostnika in hkrati glasbeno poslastico večera.

Prizorišče se je delilo na štiri prostore. Osrednje dogajanje je bilo na zgornji palubi, na spodnji so ponujali nakoliko mehkejše ritme, odprta paluba je poosebljala kadilnico, organizatorji in kolegi pa so se zadrževali v zakajenem in s svojo glasbo opremljenem »backstage« prostoru.

image01

Kako torej potopiti barko z enim »line-upom«? Carl Craig je nedvomno eden od najbolj odmevnih imen v techno glasbenem žanru, ki izvira iz samega Detroita. Je eden izmed glavnih oblikovalcev elektronske glasbene sfere, imetnik svoje glasbene založbe Planet E in soustanovitelj svetovno znanega festivala Detroit Electronic music Festival.

Ritme spodnje palube je lastil vizualni umetnik, producent in angleški kavalir v srajci z mašnico in skrbno oblikovanimi brki Craig Richards. Klub Fabric v Londonu je prostor in skorajda že njegov dom, kjer se je razvil v to, kar predstavlja danes. S Seth Troxlerjem si delita glasbeno založbo Heel to Steel, sam pa je ustvaril založbo The Nothing Special pod katero ustvarja nize dogodkov. Znan je po legendarnih setih, nikoli enakih nastopih in izvrstnem okusu za glasbo. Pričaral je angleško vzdušje z vsemi house/disco notami in s stilom dodanimi ritmi, ki so zadovoljili še tako zahtevno uho. Izbranim skladbam je dodal še svoj »touch«, ki je bil zelo zrel in dovršen, nikoli odveč.

Večino obiskovalcev pa sta navduševala na zgornji palubi Evan Baggs in Dyed Soundroom. Slednji je del tria Appolonia in deluje tudi samostojno. Skupaj z Evanom sta združevala znanje in izbore vinil plošč ter ustvarila prizorišču primerno vzdušje s prefinjenimi klasikami Chicaga, Detroita, Londona in Berlina. Videti je bilo zelo dobro povezanost med njima saj je bil nastop zelo suveren in na nivoju vrhunske berlinske zabave.

Ker Hoppetosse ne prenese več kot 60 – 70 ljudi je bil ambient temu podoben – intimen, skrivnosten in predvsem ekskluziven.

%d bloggers like this: