REPORTAŽA EXIT 2019

6. 8. 2019
J. M. in K. Š.
Foto: K. Škorjanc
Partyinfo.si

V Srbiji je med 4.7. in 8.7. mesto zaživelo v duhu Exita že kar devetnajsto leto zapored, kar se je slišalo na skoraj vsakem vogalu in opazilo po veliki množici glasbenih navdušencev, ki so razživeli ulice Novega Sada.

Na Petrovaradinski trdnjavi se je vsak večer začelo dogajanje na kar 15 različnih odrih, kjer smo lahko slišali razkošno paleto glasbenih zvrsti od rocka, techna do latino ritmov, tako da se je našlo nekaj za vsakega poslušalca. Večino časa pa smo preplesali na Mts Dance areni, ki je kot vedno presenetila s svojim izborom svetovno priznanih artistov. Pozitivno pa nas je presenetil tudi No Sleep Stage, ki novembra pripravlja svoj festival v Beogradu.

Prvi dan smo otvorili skupaj z Ilijo Đokovićem, ki nas je popeljal v techno ritme in tako pustil dober vtis za začetek festivala. Iz srbske techno sfere se je hitro razširil po svetu in od vstopa v glasbeni svet leta 2010, dobil podporo Adama Beyerja, Johna Digweeda, Pan-Pot dua in mnogih drugih. Nadaljevala je vsem znana Monika Kruse, ki nas je med svojim setom presenetila z glasbo Homeless in navdušila. Predanost in glasbeni talent Monike Kruse sta jo v zadnjih 25 letih uvrstili med pionirje techno scene in eno največjih favoritov žanra. Za njo je prevzela oder belgijska didžejka in producentka Charlotte De Witte s slogom brezkompromisnega techna in trših ritmov. Plesišče je z bolj melodično glasbo umiril Maceo Plex, vrhunski headliner največjih festivalov in producent glasbe že od leta 1993. Skupaj s Carl Coxom, znanim kot eden najbolj priljubljenih didžejev vseh časov, ki nenehno ruši meje plesne glasbe in postavlja trende generacijam DJ-jev, sta nadaljevala v prvo jutro na Mts Dance areni.

Na No Sleep Stage-u pa sta rušila tla pod nogami Nemški produkcijski in DJ duo SHDW & Obscure Shape ki ga sestavljata Marco Bläsi in Luigi Urban. V kratkem času sta zgradila zvesto bazo oboževalcev, ki raste vse od leta 2014, ko sta začela skupno glasbeno pot. Njun talent in pripravljenost za eksperimentiranje ju je pripeljal do naziva za najboljšega novega izvajalca leta 2016.

Peggy Gou je drugi dan s svojim značilnim DJ setom kot kombinacija deep house in techno stilov, močnih bitov in abstraktnih skladb z vplivi Detroita, Londona in Berlina zapolnila plesišče na Mts Dance areni. Vsi pa smo že nestrpno pričakovali enega največjih glasbenih producentov elektronske glasbe Paul Kalkbrennerja, ki je že simbol Berlina kot svetovne prestolnice sodobne elektronske glasbe. Ustvarjalec elektronske klasike »Sky & Sand« kot tudi glavni akter filma in istoimenskega albuma »Berlin Calling«, ki se je po svetu razširil kot techno biblija, je zaključil set kot se spodobi in bil krivec tudi za kakšno solzo sreče med publiko. Za njim je oder prevzel nemški multiinstrumentalist in producent Johannes Brecht, ki je tudi član Solomunove založbe Diynamic. Ko se je noč prelevila v dan nas je v magično jutro popeljal Boris Brejcha s svojo masko, ki je njegova prepoznavna lastnost že od leta 2006 ko je začel s svojimi izdajami.

Tretji dan so na Mts Dance Areni za mešalno mizo stopili mojstri počasnejših in bolj melodičnih ritmov techno glasbe. Lahko bi rekli, da je bil večer opisan v zasedbi založbe Afterlife, saj so svoje veščine pokazali duo Adriatique, Tale of us in Solomun. Uvod v večer sta naredila Švicarja pod umetniškim imenom Adriatique, ki letos oznamujeta že deseto leto njunega sodelovanja. V teh letih sta svojo glasbo izdajala za založbe Diynamic in Afterlife, od leta 2016 naprej pa tudi pod svojo – Siamese.

Mešalno mizo sta nato prevzela Matteo in Carmine, ena izmed najbolj vročih imen tega leta, ki glasbene ritme ustvarjata pod imenom Tale of us. Mts Dance arena je v objemu noči ter kombinaciji svetlobnih efektov in dobre akustike poskrbela za odlično vzdušje. Občinstvu sta predstavila najnovejše uspešnice iz njune založbe Afterlife, ki so poskrbele za z besedami neopisano glasbeno izkušnjo.

Po 2 urnem setu je oblast nad Dance areno dobil sedaj že poznani Solomun. Kombinacija sončnega vzhoda ter ušesom in petam prijaznih melodij je poskrbela, da je bilo dobro energijo zaznati na celotnem plesišču. Po njegovem setu pa je sledila prava specialiteta- moči so združili Solomun in Tale of us v Solomunovi verziji dogodkov Solomun +1. Trio je poskrbel za pravo glasbeno poslastico, saj so občinstvo navduševali s hiti tako iz tega kot tudi iz starejših desetletij. Kljub oblačnemu jutru se je na koncu le prikazalo sonce – kot nalašč za popoln zaključek te fantastične sobote na Dance areni.

Po koncu rednega dela smo se odpravili še na uraden afterparty, ki je potekal na tako imenovanem Bastioni prizorišču. Za neverjetno energijo na plesišču je poskrbel Space Motion, ki je bil v kombinaciji mrežaste prevleke nad glavo in vodnimi pršilniki idealen. Za odlično vzdušje je poskrbel z deephouse hiti. Odličen zaključek zelo pestrega dneva.

Zadnji dan je svojo moč pokazala mati narava ter poskrbela za močan popoldanski naliv, ki je poskrbel za kasnejše odprtje vrat. Slabo vreme in blato je odgnalo del glasbenih navdušencev, a vendar jih je večina prišla na zaključek štiridnevnega festivala.

Začeli smo z sedaj že pravo legendo techno glasbe – Jeff Mills je pokazal, v kakšno smer se bo odvil večer, saj je s svojim posebnim stilom in hitrimi ritmi poskrbel za odlično ogrevanje. Za njim je svoj prvi nastop na Exitu nadaljeval Dax J, ki je tempo spravil že nad 140 BPM. V svojem setu je pokazal svoje veščine in upravičil, zakaj nastopa po vseh svetovno znanih klubih in festivalih, med drugim tudi v Nemškem Berghainu.

Ko se je sonce že dvigalo nad obzorje je bil čas za svečan zaključek nedelje in Exit festivala. Letos je to čast dobila Amelie Lens, techno DJ-ka iz Belgije, ki je svoj prvi nastop na Exitu zabeležila prejšnje leto. Ena najbolj priljubljenih zvezd techno glasbe je dokazala, zakaj si ta naziv zasluži. Njeno leto je bilo zelo naporno, v letu 2019 je do njenega nastopa na Exitu zabeležila že 75 različnih festivalov in koncertov. Ponovno ni razočarala s svojo energijo ter glasbeno izbiro in poskrbela, da je kljub blatu Dance Arena ostala polna do zadnje predvajane skladbe.  Svoj set je zaključila z uspešnico pokojnega pevca skupina The Prodigy, kar je bila prava češnja na vrhu štiridnevne festivalne torte.

Exit festival, definitivno se vrnemo!

%d bloggers like this: