REPORTAŽA: EXIT 2017

15.7.2017
E.F.
Partyinfo.si

Prejšnji teden smo se poslovili od 5-dnevnega rajanja na Exit festivalu v Novem Sadu. Festival se je, kot običajno odvil na idilični lokaciji, na Petrovaradinski trdnjavi. Po naporni 6-urni vožnji iz Ljubljane smo prispeli v Novi Sad in ker so letos organizatorji dogajanje podkrepili z dodatnim festivalskim dnevom, smo že na dan prihoda izkusili delček Exit doživetja.

Day 0  je bil prava glasbena pokušina, saj so na glavnem odru dobesedno dvigovali prah člani glasbene skupine The Killers, na nam ljubši Dance Areni, pa so ritem dirigirali številni b2b akti, kot so Marta b2b Sugar Lobby, LAG b2b UVB, Paula Temple b2b Rebekah, Dejan Milićević b2b Marko Milosavljević in pa Ellen Alien ter vsem dobro poznan pionir techna, Jeff Mills. Na »nulti« dan smo skočili tudi na No Sleep Novi Sad oder, ki je res edinstvenega izgleda.

Prvi dan festivala se je vse zares začelo. Ob vstopu na festival smo si nadeli kirurške maske na obraz, da se zaščitimo pred prahom, ki ga na Exitu ne manjka. Malo pred polnočjo smo se zglasili v Press centru, kjer smo se pogovorili v kratkem video intervjuju z Booka Shade. Po opravljenih press aktivnostih se je začelo raziskovanje samega festivala. Moram priznat, da je to prava pustolovščina, saj festival ponuja preko 40 prizorišč in tako imenovanih »chill« con, kjer si lahko obiskovalci malo odpočijejo, celo filme na platnu si lahko ogledaš. Ob nadaljnjem raziskovanju smo naredili selekcijo naših najljubših prizorišč, seveda z elektronsko glasbo.

Tako smo začeli na GAIA EXPERIMENT TRANCE odru, kjer so žvrgoleli psihedelični zvoki trance-a s poskočnim ritmom. Vizualna podoba prizorišča je naravnost fantastična, vsa publika se je svetila v soju UV svetlobnih žarkov. Na glavnem odru pa je Lost Frequencies poskrbel za super vzdušje z remixi klasik, kot sta Oxia – Domino in Round Table Knights – Calypso. Odpravimo se proti Dance Areni in na poti do tja odkrijemo še 2 super prizorišči. Desno zavijemo na Cockta Beats & Bass oder, kjer se prepletajo hip-hop in drum ‘n’ bass ritmi, levo pa se nahaja Urban Bug oder, kjer smo poplesavali ob house ritmih lokalnih DJe-v, ki so nastopali v b2b aktih.

Najboljše vedno pride na koncu in čas je za odpravo na Dance Areno. Prihod na to prizorišče zahteva kar nekaj truda, zato se podamo po neštetih stopnicah gor in nato sledi veličasten spust dol, v osrčje Arene. Razodetje, techno raj, nora energija, več tisoč glava množica skače in pleše kot eno. Tu so naše ušesne bobniče razvajali Booka Shade, Paul Kalkbrenner in Recondite z nastopi v živo ter Exit rezident, Marko Nastić, ki je poskrbel, da je publika doživela idiličen sončni vzhod obarvan s techno ritmi.

Drugi dan ponovimo rutino in odkrijemo še nekaj prizorišč. Poleg vsega zgoraj naštetega Exit festival ponuja še »free wifi« cone, »silent disco« in skrita prizorišča, kot je na primer Tunnel oder, v katerega vstopiš s sklonjeno glavo in se podaš na klavstrofobično glasbeno doživetje J. Zopet se podamo proti Dance Areni in tokrat nas na glasbeno popotovanje peljejo Black Coffee, Solomun b2b Dixon in Jamie Jones z nepozabnim zaključnim setom.

No Sleep Novi Sad in sova ne pustita spati nikomur, saj imajo v rokah vajeti Techa, Pierre, Klaus b2b Forest People, Charlotte de Witte, Function in Dax J. Za vse ljubitelje trših techno ritmov je sova poskrbela z vrhunskimi artisti.

Tretji dan nam je shema Exita že dokaj jasna in zopet se odpravimo na psihedelično doživetje predno vstopimo na Dance Areno. Predzadnji dan so Areno ogrevali Ela Van Wolf, Lady Dee, Stamen, Kungs in Robin Schulz. Najlepše doživetje na Exitu je bil zagotovo Duke Dumont-ov »closing«, saj so na Dance Areni iz neba začeli deževati barvni konfeti ob njegovi pesmi Ocean Drive, koža se je naježila, sonce je začelo vzhajati, prizorišče je bilo nabito s pozitivno energijo. Nato sta sledila še 2 epska seta, prvi izpod rok Faithless-a, ki je razživel publiko s hiti Music Is The Answer, Insomnia, Oxia – Domino. Zadnji set je vrhunsko odvrtel Hot Since 82. Že ob samem začetku je prešel na bistvo in publiki zmešal glavo s pravo rejversko klasiko Sam Paganini – Rave. Nadaljeval je v poskočnem ritmu in na polovici seta spustil še eno bombo, melodija pesmi Veins je odmevala po Dance Areni ob 7.uri zjutraj in sonce nas prav prijetno božalo.

Zadnji dan že z grenkim priokusom, saj smo se začeli zavedati, da se bliža konec festivala. A vseeno navdušeni se odpravimo na trdnjavo. Za začetek psytrance poskakovanje pod UV reflektorji, nato sledi stalnica, Dance Arena in No Sleep Novi Sad. Na Areni so se zvrstili Ilija Đoković, Scalameriya live, Fabrizio Rat – La Machina, Tijana T. Rødhåd je na žalost odpovedal svoj nastop na Exitu, ker se je njegov oče hudo ponesrečil. Njegov set time sta nato zapolnila Antigone b2b Francois X, ki sta kasneje nastopila še na No Sleep-u. Poleg njiju dveh je sova gostila še Behzad & Amarou in 4 live akte, Swelly, Leo Pol, Ben Verden in Voiski. 

Za konec je na Areni Nicole Moudaber pospremila sonce na nebo z odločnim techno ritmom, sledila pa je ljubljenka elektronske scene, Nina Kraviz v acid stilu, kot ponavadi. Dance Areno je zaprla ob pol 9. uri zjutraj.

Exit festival je res edinstven, 5 norih noči in 5 nepozabnih sončnih vzhodov na Dance Areni je za nami, zato naslednje leto definitivno ponovimo odpravo na Petrovaradinsko trdnjavo!

V spodnji galeriji si lahko ogledaš nekaj utrinkov iz Exita 2017.

%d bloggers like this: