Potopis: Berghain ali techno tempelj Evrope

Ljubljana 9.1.2014
Maruša T.

Tokrat se je del naše ekipe odločil obiskati legendarni klub Berghain. Verjamem, da klub ne potrebuje posebne predstavitve, saj se o njem med ljubitelji techno glasbe ter underground scene veliko govori.  Berghain je pravi underground techno tempelj. Lociran je na meji med, v preteklosti zahodnim Berlinom (Kreuzbergom ) in  vzhodnim Berlinom (Friedrichshainom) – od tu tudi ime Berghain (meja). Že ko stopiš pred klub, veš da gre za nekaj velikega. Oči so mi zažarele od sreče in samo upala sem, da bom lahko vstopila v klub. Zaradi selekcije na vhodu, ki je ne razume nihče, le legendarni vratar, ki sliši na ime Sven, je vsak gost pred vstopom nemiren ter prikupno ponižen.

Tu ni prostora za VIP ali guest liste. Če imaš srečo ali si všeč varnostnikom, se vam odprejo vrata v raj. Svetujem vam, da se oblečete v temna oblačila. Za dekleta petke nikakor ne pridejo v poštev. Mene je doletela ta sreča in lahko sem vstopila v klub.
Po plačilu vstopnine, sledi temeljiti osebni pregled. Vsem pametnim telefonom prilepijo na kamere nalepke, ki služi kot dodatna zaščita pred slikanjem kluba, kajti slikanje je strogo prepovedano, saj kar se zgodi v Berghainu, ostane v Berghainu :). V primeru, da te opazijo med slikanjem, vas nemudoma vržejo iz kluba. Klub ima v ta namen zelo dobro razvit video nadzor, tako da vam slikanje toplo odsvetujemo. Po pregledu, ste pripravljeni na nepozabno doživetje.
Že ob vstopu v je mogoče slišati moč ‘Funktion one’ ozvočenja. Basi so siloviti in čista tehno glasba napolni tvoje srce z nepopisno srečo. Ko se iz pritličja povzpnete po stopnicah v prvo nadstropje, kjer se nahaja Berghain floor, pa je nasmešek na obrazu vedno večji.

Alan Fitzpatrick – Recorded Live @ Drumcode Total, Berghain (23.11.2014)

Deejay vedno vrti pure techno in zvok je brezhibno čist. Prevzamejo vas občutki sreče. Plesišče je gromozansko. Strop se razprostira vse od pritličja do drugega nadstropja. Resnično se počutiš kot  v pravem techno templju.

In večer se je začel fenomenalno, saj sta Len Faki ter Luke Slater vrtela res fenomenalen set in človek kar pozabi na uro. V drugem nadstropju se nahaja Panorama bar, ki je namenjen istospolno usmerjenim ter ljubiteljem house glasbe. V klubu se nahaja tudi dark room, številni temni hodniki in kotički ter laboratory room, za spolne užitke, istospolno usmerjenih.

https://youtube.com/devicesupport

Nikjer v klubu ni ogledal, saj nobenemu ni mar kako zgleda ali kako je videti nekdo drug. Obiskovalci so tu z razlogom poslušati pravo techno glasbo in uživati v plesu. Dokler sam ne vstopiš, vam ni najbolj razumljivo, kako lahko nekdo ostane noter več dni zaporedoma, ampak ko si enkrat noter, in doživiš Berghain, resnično nočeš več domov. Basi te silijo, da si na plesišču, občutek za čas izgubiš, saj dnevna svetloba nikoli ne posveti v klub in techno udarci nenehno udarjajo po tvoji duši. Tudi mi smo klub zapustili v poznih dopoldanskih urah in občutek ko zapuščaš klub je fenomenalen. Lahko si zakričiš sredi ceste samo : ”I will be back – soon !!!’‘ Sedaj lahko zagotovo rečem, da je Berghain eden izmed, če ne najboljši klub, na svetu. To je z moje strani vse, sedaj pa se morate prepričati še sami. Želim vam vso srečo na vhodu ter neizmerno zabavo!

Alan Fitzpatrick @ Berghain -Drumcode Total- Berlin 23/11/2014

Želiš tudi ti obiskati BERGHAIN? Pridruši se nam v mesecu Marcu, ko ponovno odhajamo v Berlin .Več informacij pa dobite na mailu: info@partyinfo.si.

%d bloggers like this: