• :
  • |

Recenzija: Armin van Buuren – Together (In A State of Trance 700 Anthem) EP

Original recenzije se nahaja v facebook skupini #trance family slovenia. Blaž Vrečko ali Reconceal je trance producent in DJ z več kot desetletjem izkušenj in več mednarodnimi izdajami.

9. januarja je nizozemska Armada music izdala paket vseh remiksov za Armin van Buuren-ovo himno Asota 700, imenovano “Together”. Predelovali so: Alexander Popov, David Gravell, Faruk Sabanci, Mark Sherry, Brian Kearney in duo Skypatrol, ki ga sestavljata ReOrder in Ian Standerwick. Glavni Asot 700 se bo namreč zgodil kmalu, 21. februarja v Utrechtu na Nizozemskem. Moj pogled na izdajo: Slabo. Zakaj je slabo in zakaj je to slabo za trance nasploh, v nadaljevanju. Skratka, institucije kot so Armin, A state of Trance in Armada music si nebi smele privoščit takega skropucala, kot je tale himna, v približno istem košu pa je še paket remiksov.

Armin van Buuren – Together (In A State Of Trance) (Original Mix) [ASOT Festival Anthem]

Najprej original.
Himna na prvo žogo, dejansko tehnično narejena slabo, glede na standarde prejšnje Arminove produkcije, ki je večinoma izjemno spiljena. Melodija načeloma deluje, malo dramatike, akordi, kot jih Armada rada favorizira v slogu prejšnjih izdaj Hystereo, Eiforya… Všečno oziroma se da plesat, preživet tudi.
Sama ideja oziroma koncept pa vendarle pusti grenak priokus. Original je nesmiseln produkcijski kolaž stereotipnih “Armada” zvokov. “Rolling”  baslinija je za privržence podzaložbe Not affraid of 138+ , melodija je sproducirana nekje med W&W – Invasion himno par let nazaj in pa lanskim kandidatom za himno 2014, Marlo – Visions (Da je ta Arminov favorit, je bilo razvidno iz njegovih poletnih festivalskih in Ibiza setov, kjer Visions ni skoraj nikoli manjkal), vse skupaj pa je na koncu še zmešano z zvokom Marka Sixme (ki pa ga, začuda, med predelovalci ni). Ciniki bi se strinjali, da za popoln kolaž manjka samo še znamenit “Pryda Snare”.

Poleg vsega se pozna še občutna naravnanost na big room zvok. Vse zveni zelo suho, nič delayev, skoraj nič reverba, ker se tako lepše sliši v Ushuai in nasploh na prostem poleti.
Pod črto, original je najslabša himna in hkrati najslabši Arminov komad zadnjih let (Ping Pong je bolši! We are here to make some noise tudi! Sta vsaj resno plesna).

Remiksi? Med celim paketom je največje presenečenje to, da vmes ni Marka Sixme. Glede na to, da je “Armadin” in da je prebil na prvem mestu trance beatporta v letu 2014 precej časa z različnimi komadi, me to čudi. Obstajajo možnosti, da ga “šparajo” za naslednje leto, ali pa, da Armada, po debaklu s Fei-Fei iz LA par let nazaj noče tvegat tako zelo EDM-aste himne. Ali pa enostavno Sixma ni hotel podpisati ekskluzivne pogodbe z Armado, kar bi na njegovo spogledovanje z EDMom, W&W ter Hardwellom utegnilo biti še najbolj res.
Druga stvar, ki je jasna na prvi pogled je, da so se vsi udeleženi, od Armade pa do remikserjev, precej ustrašili naloge in vsi, razen Kearneya, zelo lepo, varno, po predpisih, preizkušeno speljal tole himno domov.
Armada že s tem, ko je izbrala ljudi, bolj “ljudskih” remikserjev za trance fane nebi mogla najdi. Z drugimi besedami, predelovalci so dobri znanci top 10 mest Beatporta, seveda pa morajo izdajat za Armado. Nič svežga, nič novega, nič inovativnega. Marsikomu to seveda odgovarja.

Armin van Buuren – Together [In A State of Trance] (Alexander Popov Remix) [ASOT693]

Najprej, Alexander Popov. Malo twista ustvari s tem, da melodija ni več po W&W presekana z bendy sintom, ampak celo izzveni kot koherentna celota. Ima svoj still, ampak vseeno ni nič pretresljivega in pokaže premalo vsega. Melodično bolj poslušljivo od originala, tehnično malo mlačno. Neizrazito.

Armin van Buuren – Together [In A State Of Trance] (David Gravell Remix) [ASOT696]

David Gravell remix mi je celo všeč. Deluje kot dober big room trance komad. Čeprav so vsi Gravellovi komadi načeloma isti. Isti kick, bass. Ki sta sicer super. In tu je potem tista varna vožnja. Pač Arminovo melodiko je dal v en svoj star komad in to je to. Kar pa ni nujno slabo, ker Gravell je kul. Malo se poigra tudi z melodiko in z brejkom in je skratka dosti poslušljiv, ker se precej oddalji od originala. Problem edino ostane to, da lahko zavrtiš katerkoli komad od Gravella in bojo vsi isti in je vprašanje, če bo publika sploh poštekala, da posluša himno. Jaz mislim, da ne bo. Odlična produkcija, premalo himne.

Armin van Buuren – Together (In A State Of Trance) (Mark Sherry Radio Edit)

Mark Sherry remiks. “Dober ga lomi” je nekako prvi vtis. Klub hudim tech-trance ritmom je tudi ta zelo “varen”. Precej isti kot zadnjih par udarnih Sherry-evih izdaj. Samo ima pa dušo, “žmah” po Sherryu, ki mu je uspela dobra kombinacija. Veš, da je Sherryev, in veš, da je Arminova himna in zna biti, da se bo tale najbolje prijel med publiko. Je tuti edini, ki bi ga osebno recimo zavrtel z namenom, da publiki predstavim  himno Asot a700. Sicer je Gravell je tehnično boljši, vendar ga publika pomoje ne bo razumela.

Armin van Buuren – Together (In A State Of Trance) (Faruk Sabanci Remix) [ASOT697]

Faruk Sabanci remiks izzove precej negativno reakcijo. Površno narejen, na prvo žogo, brez posebno novih idej. Faruk uporabi isto predlogo, šablono kot zmeraj. Prav tako mi ne gre mi v uho, neka melodika se ne ujema med basi in sinti. Tudi ne doda kaj veliko k originalu. Ista ideja iste melodijie, koncept. Pač drugi sempli. Slabo.

Skypatrol remix. Mlačno. Glede na njun rezime uplifting specialistov, sem pričakoval več od melodije oziroma tega, kako jo bosta predelala. Tako pa sta se izognila levemu jarku, pa padla čez cesto v desnega. Brejk je zelo podoben lanski himni, celo preveč. Tehnično je zelo sredinski, varen, uplift, brez posebnosti. Moti me melodija, ker nima tistih dramatičnih akordov kot original, ki so po svoje kul, ampak uporabita samo prvo četrtino melodije, in pa delček na koncu. V glavnem, nezapomnljivo, premalo epsko. navadno, Meh…

Armin van Buuren – Together [In A State Of Trance] (Bryan Kearney Remix) [ASOT696]

Kearney remiks sem pustil za na konec.
Zato, ker je po svoje najboljši pa hkrati najbolj beden. Zdaj, kaj mu ni bilo jasno, da se je spustil v McPsy, jaz ne vem. Grem pa stavit, da bojo tisti, k so v zadnjem letu, dveh, odkril psy, pa tisti, k častijo Kearneya (dosti se prekrivajo, pomoje) na tole čist znorel.
V glavnem, komad bolj McPsyast nebi mogel bit. Ima vse kar bi radi tisti, ki se majo za “taprave”. Psybasslinijo, po učbeniku, najprej stereotipno psy “drajvasto”, pol trojčke, na koncu pa “drajvasto” s svingom. Nek deep sempl govorjene besede “freak out”. Po učbeniku spet. Nek piano, zato, da stari trence feni skupi padejo od sreče. Lušno melodijo iz akordov v brejku, tako, kot sem mislil, da bosta imela čez cel komad Skypatrola. Nek govorjen vokal spet na koncu brejka, ki se mu spreminja hitrost oz. višina tona čez prehod. Resno?? Vsa čast da si je upal it v to. Velik črn minus, zato ker bolj klišejskega psy komada ni slišal še noben na tem svetu. Kot bi ga naredu po enem satiričnem videu na youtubu, “How to make a psytrance track in 30 min”. Grozno. In folk bo onaniral na to kot, da je Kearney zloščil drek v zlato jajce. Je pa isto, padel namesto v levi jarek, v desnega. Samo, da si je pred tem še drede pustu, pa skadil enega all natural čistaka. Pravi psytrenserji pa v jok…

Zdej zakaj se toliko obremenjujem. Kaj pa mene briga tale en relis. Briga me zato, ker smatram Armina, Asot in Armado kot neko najbolj splošno, oziroma edino pravo reprezentacijo trensa med množicami. Tule se bo marsikomu kolcnal, sam je treba priznat, da tak doseg in vpliv, kot ga ima Armin, nima nobena druga ustanova. So ali premali in preveč specifični (FSOE, PvD, Vandit, Ferry, Schulz, Anjuna) ali pa se ne grejo več (Spinnin, Hardwell, Blackhole…). Armin tako ostaja edini z globalno publiko in tako, žal, narekuje smernice. Tole himno bomo poslušal (oz. kak njen izsek) vsak četrtek, čez celo leto. Isto tako naj bi tale relis in ti remiksi, v mojih očeh, oznanjali v katero smer Armin in Armada hoče, da gre trens (zato, ker jih bomo poslušali do nezavesti. Vsi ti bojo to rolali. Skos. Remiks za Armina je pač referenca). In ta smer ne deluje nič kaj obetavna. Recikliranje starih uspešnih zvokov. Nek spran, star, posušen zatohu uplift. McPsy in cela ta scena tech uplift artistov s Pattersonom na čelu, ki bolj al manj uspešno bežijo tja, z njim vred. Siljenje ekskluzivnih Armada artistov, čeprav delajo neumnosti. 10 000 svežih producentov, ki bodo polnili, dan za dnem, demo email Armade z ekzaktnimi kopijami tehle par komadov….
In pa seveda nauk: Da ti uspe, more bit sound res tvoj. Sherryu, Gravellu je to jasno…. ostali so v temi. Kearney pa ostaja zakajen.

Partyinfo.si
Blaž Vrečko

%d bloggers like this: