Kje bo EDM čez 5 let?

Elektronska plesna glasba zadnje čase premika meje na glasbeni sceni. Zajela je prave množice, slišimo jo lahko tako vsakodnevno na radiu, kot v klubih, po televiziji ter drugod. Spremlja nas na vsakem koraku, festivali se pojavljajo kot gobe po dežju, večina producentov pa se je navadila dela po neki ustaljeni formuli, ki je predvidljiva ter preverjena pri množicah. In kam vse to vodi? Če se nebo na tej sceni kmalu kaj spremenilo, bo EDM kaj hitro zamenjal kakšen nov zvok v mainstream glasbenem svetu, mnogi producenti pa bodo na račun slave in denarja zamenjali prave oboževalce za slepo vodljivo množico (mnogim se je to že zgodilo, lep primer sta Avicii ter nekoč trance ikona Tiesto).
Raziskava Španskega raziskovalnega centra je pokazala, da je v zadnjih petdesetih letih glasba postala preprostejša ter tudi glasnejša. Je potem mogoče, da so vodilni v glasbeni industriji vodili glasbo v to smer, seveda zaradi velikega dobička? Torej je EDM glasba postala zanimiva množici predvsem zaradi načrtnega spodbujanja ter učinkovite promocije? Množice seveda slepo sledijo vsem kar je trenutno popularno, težko se je obraniti temu, kar nas konstantno obdaja.
Kje pa bo potem EDM čez 5 let? Točno tam kje bo industrija želela, da je. Če pa na to zadevo pogledamo iz malo bolj pozitivne strani, tudi, če nebi EDM prihajal iz vseh kanalov okoli nas, bi ta zvrst verjetno še vseeno imela ogromno oboževalcev. Mainstream industrija nam je torej po eni strani naredila uslugo vsaj pri tem, da se rejverji ne povezujejo več toliko z drogami ter je elektronska glasba postala na nek način enakopravna na glasbenem zemljevidu.


Obstaja pa tudi možnost, da je EDM še vedno v razcvetu ter nas pravi bum šele čaka. Kaj bomo potem leta 2019 poslušali po radiu? Nek popolnoma nov žanr, recimo deep-progressive-hip-pop z elementi dubstepa? Odgovor je seveda na vas dragi poslušalci, vi se odločate, če boste še naprej poslušali hite, ki so si podobni jajce jajcu. Producenti, ki so nekoč delali glasbo s srcem ter vanjo vlagali izjemno truda, se danes niti pretegniti ne rabijo, da ustvarijo en hitič, ki zadovolji množice, njim pa prinese zajetne dobičke. Menim, da moramo biti poslušalci bolj izbirčni in tako pokazati, da nismo zadovoljni z na hitro narejenimi komadi, ki so izdali le za to, da prinesejo denar in nič drugega.
Glasba je umetnost, za umetnost pa nikakor ne obstaja samo neka aplikacija na računalniku, potrebno je uporabiti tako možgane kot srce!

Partyinfo.si
Nadia Zorman
23.2.2014

Želiš potovati z nami na Transmission v Bratislavo. Klikni TUKAJ.
Te zanimajo najnovejše fotke z različnih eventov? Klikni TUKAJ.
Ne veš, kje se ta vikend dogaja? Klikni TUKAJ in izvedel boš prav vse.
Si DJ in te zanima, kaj je novega v svetu elektronike? Klikni TUKAJ in bodi na tekočem.

%d bloggers like this: