• :
  • |

INTERVJU: Valentino Kanzyani

14.8.2015
Eva Filipič

Po Čipkariji, kjer smo se nahajali prejšnji teden, smo v backstageu obiskali zvezdo večera, Valentina Kanzyanija.  Kaj je v intervjuju za naš portal povedal simpatični Primorec, pa si preberite spodaj.
Valentino Kanzyani @ Fclub

Ali so bile od nekdaj tvoje sanje postati DJ in kako je prišlo do tega, da si se sploh začel ukvarjati z rolanjem in produciranjem elektronske glasbe? S kakšnimi ovirami si se srečeval?

Želja je nastala že zelo zgodaj, pri 11 letih sem prvič gledal DJ-a v živo na nastopu mojega očeta v klubu. Takrat sem začel sanjati o tem, vendar sem na začetku hotel postati bobnar in se to ni obneslo, zato sem se potem fokusiral na to, da postanem DJ. Pri 13 letih sem izkoristil priložnost in začel vaditi pri prijateljih, ki so imeli gramofone. To je bila zame odlična izkušnja. Po dveh letih prakticiranja sem tudi prvič prišel do kluba in tam rolal. Od takrat naprej se je stvar razvijala v pravo smer. Začetki so bili seveda težki, namreč takrat ko sem začel vrtet glasbo po klubih je bil na sceni pretežno rock, moja glasba pa je bila za njih iz drugega planeta.

V kakšnem spominu imaš Ambasado Gavioli in njene začetke? Kako bi sedaj komentiral dogajanje v Ambasadi?

Ambasado Gavioli imam v lepem spominu. Moram pa priznati,  da je vsak začetek težak – ko je Ambasada Gavioli odprla svoja vrata, še ni bilo ciljne publike, ki se je potem s časom oblikovala. Prvo leto je bilo najbolj težavno, potem pa so začeli s techno programom, katerega sem nekako izboril jaz. Vodstvo kluba se je bolj nagibalo k house sceni in bolj »fancy« nivoju. Takrat tudi še raverjev ni bilo veliko in prvi partyji v Ambasadi niso bili tako obiskani kot so bili kasneje. Nato sem začel sodelovati z Umekom in rave scena se je počasi uveljavila, kar je potem pokazala tudi obiskanost partyjev. Leto 1999 je bilo odlično leto za Ambasado Gavioli, potem pa smo se nekako razšli z lastniki zaradi različnih interesov in me kar nekaj časa ni bilo. Vrnil sem se leta 2006 in smo sami kot organizacija Fetch The Vibe organizirali partyje. Ambasada mi je potem spet prirasla k srcu. Sedaj menim, da je publika vprašljiva, ker klub nima rednega programa, recimo party vsak petek in soboto. Prej je bila publika res »ambasada«! Mislim da je sedaj težje začutiti pravi »vibe« na zabavi, ker se je z leti toliko stvari spremenilo.

Kakšno je tvoje mnenje o slovenski techno sceni?

Slovenija ima kar dobro sceno, v zadnjih letih je bilo veliko festivalov, gostovanj vseh možnih DJ-ev. Všeč mi je ker je vedno nek underground, mladi promotorji, ki vabijo zanimive, nove artiste in se imena ne ponavljajo. Sloveniji manjka le en klub z rednim programom, mislim da bi s tem underground scena pri nas še bolj zaživela.

Kako se počutiš ko nastopaš doma v primerjavi z nastopanjem v tujini, se počutiš bolj domače in si bolj sproščen?

Ja, sigurno. Mogoče pa tudi bolj napet, čisto odvisno. Ko doma nastopaš imajo vsi večja pričakovanja in tudi jaz se rad malo bolj potrudim ko nastopam v Sloveniji. Doma vrtim približno 4-krat na leto. Rad se vračam domov, ampak ne prevečkrat, drugače bi se ljudje naveličali mojih nastopov. Tako pa je bolj zanimivo za mene in publiko.

Je kakšen poseben razlog da tvoja glasba variira od bolj umirjenega, deep sloga do trših ritmov?

Nimam posebnega razloga za to. Moje prve plošče so bile v deep slogu in sem potem presedlal na techno. Saj še vedno vrtim techno, mogoče malo bolj počasi..Vsaka plošča mi nekaj pomeni. Glasba, ki jo ustvarjam pa seveda variira, drugače bi bilo monotono, vedno eni in isti ritmi.

Kaj bi svetoval DJ-em z veliko potenciala? Ali obstaja kakšna posebna metoda kako prodreti na svetovno sceno in tam tudi uspeti?

Jaz sem na svetovno sceno prodrl s produkcijo. Da uspeš samo kot DJ je zelo težko, ampak še vedno moraš biti prvo dober DJ. Tudi sam sem po približno 8 letih nastopanja v klubih po Evropi in tudi po svetu šele postal producent. Izkušnje štejejo veliko – če nastopaš v nekem klubu in te še enkrat pokličejo, s tem si naredil največ. Po mojem moraš biti dober DJ, verjeti v svojo glasbo, biti različen, ne monoton v svoji glasbi. Vredno je poskusiti vrteti glasbo brez računalnika..vsak, ki ima računalnik bi potem lahko postal DJ. Izkazati se moraš z glasbo in tehniko, že tudi če vrtiš s CD-ji namesto s pomočjo računalnika, to naredi veliko razliko v očeh promotorjev.

Kdaj lahko pričakujemo tvoj naslednji nastop v Sloveniji, morda celo v Ambasadi Gavioli?

Danes nastopam v Idriji, na festivalu Čipkarija, septembra prihajam v Maribor, oktobra pa vrtim v Ljubljani, na manjšem festivalu. V Ambasado Gavioli me še nekaj časa ne bo. Letos sem se odločil da bom raje vrtel na različnih lokacijah po Sloveniji.

Zakaj še zmeraj vrtiš glasbo na vinilke? Ali je to tvoja strast ali ti mp3 ne leži?

Mp3 je slab format, že v osnovi ima mp3 nek skrit zvok, ki se ga ne sliši izrazito in škoduje sluhu na velikem ozvočenju. Obstaja tudi študija, ki je to dokazala. Plošče pa so mi zanimive, ker jih noben ne more na hitro prekopirat in z njimi lahko ustvarjaš drugačno glasbo kot ostali, ki uporabljajo mp3. Tudi dosti glasbe se ne da dobiti na digitalnem formatu. Plošče so naredile DJ-a, vsi pravi DJ-i, ki jih sam poznam vrtijo na plošče in zdi se mi, da je to »way to go«. Dandanes lahko tako rekoč vsak vrti glasbo s pomočjo računalnika in zdi se mi narobe da se traktor promovira kot profesionalna oprema, to je le pomagalo.

%d bloggers like this: