• :
  • |

INTERVJU: Mike Vale

25.08.2016
E.F.
Partyinfo.si

MIKE VALE je simpatičen Mariborčan in vse bolj priljubljeno ime elektronskega glasbenega sveta, ki ima za sabo že ogromno sodelovanj (Umek, Roger Sanchez, Prok & Fitch,…) in kar nekaj visokih uvsrtitev na lestvicah, tudi prvo na Beatportu. Delo v studiu, kjer je ustvaril odlične, vsem poznane, skladbe kot so ”Pretty Woman”, ”All I want”, ”How’s Your Body”, ”Hard Times” so ga izstrelile v sam svetovni vrh in v različne dežele po svetu. Tako je njegova turneja potekala po Ameriki, Kanadi, Veliki Britaniji, Nizozemski, Indiji, Aziji in pa seveda po skoraj celotni Evropi. Med drugim je nastopil tudi v Space Ibizi na ‘Revolution Party’-ju Carla Coxa, Ultra Europe in Mystic Garden.

Kako se je tvoja glasbena pot začela?

Moja glasbena pot se je začela pred približno trinajstimi leti. Ko sem bil star 15 let sem prvič obiskal klub in si zaželel, da si kupim gramofone. Varčeval sem dolgo časa, kljub temu da je moj oče moji odločitvi nasprotoval. Kmalu za tem sem kupil gramofone in veliko plat, nato sem dobil priložnost v klubu Yucatan, v Šentilju pri avstrijski meji. Tam sem po enem letu postal tudi rezident, delal tam skoraj 5 let. Veliko sem se naučil seveda sem kot DJ vsak vikend delal z ljudmi. V tem času sem začel dobivati veliko ponudb na raznoraznih dogodkih, tako se je začela moja kariera. Ob tem se je moja želja po lastni produkciji okrepila, zato sem spet začel varčevati, prodal sem tudi svoj avto, vzel kredit in ves privarčevani denar vložil v svoj studio, v katerem ustvarjam že približno 9 let. Začel sem ustvarjati svojo glasbo, ki je čez čas postala prepoznavna s projektom Pretty Woman, ki so ga podprli Carl Cox, Marco Carola, Pete Tong na BBC Radio in prav to me je nekako postavilo na zemljevid elektronske glasbene scene. To je bila odlična motivacija za nadaljevanje moje glasbene kariere, pustil sem službo in se posvetil izključno in samo lastni produkciji. Skozi vsa ta leta do danes mi je uspelo izpeljati veliko glasbenih projektov, ki so uvrstili na Beatportovo Top 10 lestvico.

Ali meniš da je težko biti inovativen v današnjem svetu elektronske glasbe?

Pri poplavi DJ-ev dandanes, ko si vsak lahko kupi računalnik, opremo in praktično brezplačno lahko prenese en kup programov in lahko začne »ustvarjati« glasbo. Vsak artist po svoje čuti glasbo in če imaš nek svoj zvok, lahko pri tej masi absolutno izstopaš. Jaz sem zelo vesel, da me velika imena cenijo ravno zaradi tega, ker imam svoj značilen sound, tudi drugi artisti so cenjeni zaradi svojega unikatnega stila in to je po mojem mnenju pokazatelj uspešne kariere.  Danes je med drugim zelo popularno kopirati nek zvok, ki je popularen. Sam tega nikoli nisem počel, sledil sem svoji intuiciji in vedno ustvarjal glasbo po svoje. Prepričan sem, da se to v moji produkciji čuti in sliši. Ni lahko biti inovativen, absolutno pa stojim za tem, da je inovativnost skoraj nujno potrebna da se lahko človek okliče kot uspešen DJ in producent.

Kaj si pridobil z izkušnjo v klubu Byblos pod okriljem organizacije New Power Vibe? Te je to kaj spremenilo?

Jaz bom vedno isti, kar se tiče moje osebnosti in glasbenega stila, definitivno pa lahko povem, da so ti večeri v klubu Byblos nekaj posebnega.

Kaj je najhujša nočna mora DJ-a pred ali med nastopom?

Da oprema ne funkcionira ali pa, da oprema ni takšna kot je bilo dogovorjeno v tech riderju artista. Vsak DJ ima svoje zahteve in stojim za tem, da morajo te zahteve biti izpolnjene, ker le to omogoča brezhiben nastop.

Si bolj sproščen pred domačo ali pred tujo publiko?

Zelo rad nastopam pred domačo publiko, tudi energijo, ki jo imajo res začutim. Lep občutek je nastopati pred ljudmi, ki čutijo mojo glasbo pa naj bo to doma ali pa v tujini.

%d bloggers like this: