• :
  • |

Berghain – klub tisočerih skrivnosti

Vsi, ki ljubite underground elektronsko glasbo, ste prav gotovo že bili oziroma si vsaj želite v Berlin, ki velja za meko te subkulture. Zabave, na katere se odpravite v petek popoldne in se vrnete v ponedeljek, so značilnost tega mesta. Niti to, da se odpravite na party v času nedeljskega kosila in doživite vrhunec dogajanja, ni v Berlinu nič nenavadnega.

Pravi spomenik berlinske underground scene je Berghain. Diskoteka, o kateri se govori tako veliko, ve pa tako malo. Nahaja se v nekdanji elektrarni v četrti Friedrichshain. Sprejme 1500 gostov, višina plesišča je 18 metrov.

Dogajanje v klubu bi najbolje opisali s pojmoma dekadenca in hedonizem. Spolne aktivnosti v klubu naj ne bi bile izjema, temu prikladni so tudi številni temni kotički kluba. Fotografiranje v klubu je strogo prepovedano in osovraženo tudi s strani obiskovalcev.

Več o dogajanju in politiki kluba v intervjuju z resident DJ-em Marcelom Dettmannom:

Exclusive footage: Marcel Dettmann at Berghain/Panorama Bar, Berlin, Germany

Notranjost je v minimalističnem stilu, prevladujeta jeklo in beton, v klubu ni nobenih ogledal ali odsevnih površin.

Zgodba zase je tudi vstop v Berghain. VIP liste oz. VIP prostori (ki so pri nas tako popularni) ne obstajajo, temelj je enakost vseh. ‘Guestlista’ je skrčena na le par oseb, vsak nastopajoči lahko pripelje 2 osebi. Varnostniki so kultne pojave kluba. Imajo popolno avtonomijo odločanja, kdo lahko vstopi in kdo ne. Odločijo se na podlagi osebnega občutka, če jim je vstopajoči všeč. Torej je povsem možen dogodek, da enournemu čakanju v vrsti sledi obrat in tako imenovani ‘walk of shame’. Z zavedanjem, da ne morete noter, hitite iskati nadomestno rešitev.

Varnostnik Sven Marquardt je prava ikona Berghaina, temu primerna je tudi njegov izgled. V pogovoru pojasni nekaj skrivnosti kluba:

Sven Marquardt, Photographer and Bouncer | Talking Germany

O Berghainu bomo definitivno še poročali, v kratkem sledi obisk in nabiranje novih vtisov. Fotografij ne pričakujte, za odkrivanje pravih skrivnosti kluba ga boste morali obiskati sami. Srečno.

Vrhunski set rezidenta Berghaina Bena Klocka:

 

Partyinfo.si
Aljaž Lazar
19.11.2013