• :
  • |

Intervju/Interview: David Temessi

08.03.2016
E.F.
Partyinfo.si

David Temesvari je 32-letni producent in DJ, ki prihaja iz madžarskega mesteca Szeged, živi pa v Budimpešti. Sam se predstavlja javnosti pod aliasom David Temessi in znan je po svojem unikatnem stilu, ki se imenuje raw techno. Raw techno je podzvrst techna, ki odkriva poslušalcem globino in temačnost tega žanra. Temessi je tudi ustanovitelj večih založb kot so DSR Records, Dope in druge. Ker se Temessi-jev nastop v ljubljanskem Hangarju bliža s svetlobno hitrostjo, smo ga v intervjuju povprašali o začetku njegove kariere in življenju.

Si že od malih nog imel željo postati producent in DJ?

Pravzaprav sem si najbolj od vsega želel postati pilot. Kot najstnik pa sem začel poslušati različne zvrsti elektronske glasbe. Seveda sem naletel tudi na techno, v katerega sem se zaljubil. S produkcijo in DJ-anjem sem se začel ukvarjati v svojih poznih 20. letih. Sprva sem mislil, da sem se našel v minimal technu, a sem kaj kmalu spoznal, da je raw techno moja prava strast.

Kdaj in kje se je odvil tvoj prvi nastop? Kakšni občutki so te spremljali, ko je publika prvič zaplesala ob tvoji glasbi?

Moj prvi nastop se je zgodil v majhnem pubu na Madžarskem. Rolal sem za prijatelje in jih navdušil s svojim setom. Prvi večji nastop, na internacionalni ravni pa se je odvil v razvpitem švicarskem klubu Reaktor. Pred nastopom sem bil zelo živčen, ampak ko sem zavzel mesto za mešalno mizo in videl kako se je publika vživela v mojo glasbo, so me prevzeli občutki, ki se jih ne da opisati.

Od kod jemlješ navdih za ustvarjanje in produciranje novih del?

Rad poslušam različne zvrsti elektronske glasbe od najrazličnejših imen, zato največkrat črpam navdih in ideje za produciranje novih del kar iz glasbe same.

Lahko opišeš madžarsko elektronsko sceno? Kako se je tam rave kultura razvijala in širila?

Pri nas se je ta scena razvila zelo počasi in pozno. Približno 15 let nazaj se je rave gibanje začelo. Ljudje pa radi poslušajo minimal techno, zato je Droplex dokaj popularen tu. Sedaj pa se Madžarska lahko ponaša z večjimi festivali kot so Bonusz, Balaton Sound, Sziget, Be My Lake, Hyperspace in drugimi.

Kateri DJ na underground sceni, je po tvojem mnenju najbolj vpliven in kateri ti je stilsko najbolj všeč? Zakaj?

Moji najljubši DJ-i so definitivno Len Faki, Chris Liebing, Gary Beck, Slam, Solomun, Maceo Plex, Green Velvet in še bi lahko našteval. Zakaj najljubši? Zato, ker mislim, da so vsi veliko pripomogli k rasti in širjenju elektronske scene na globalni ravni in preprosto, ker so zame glasbeni čarodeji.

Kaj drugače počneš v življenju, poleg produciranja glasbe in nastopanja na elektronskih dogodkih? Mi lahko razkriješ tvoje hobije, s katerimi si v vsakdanjem življenju krajšaš čas?

Moram povedati, da imam zelo rad svojega psa in redno obiskujem fitnes.

Kaj ti predstavlja nastop v Hangarju na dogodku HANGAR GAMES, glede na to, da se boš prvič predstavil slovenski publiki? Kako pomembni so zate debitantski nastopi?

Zelo pomembno je da ljudje uživajo v moji glasbi in, da jim je všeč kar jim serviram. Zaradi tega vedno znova pripravim poseben set in poskrbim da čim bolje zadovoljim publiko s svojim nastopom. Pridružite se mi že to soboto, na dogodku HANGAR GAMES, kjer me lahko ujamete med bombardiranjem surovih techno udarcev.

Se vidimo na plesišču!

Davida najdete na FB strani in Soundcloud-u.

________________________________________________________________

David Temesvari is 32-year old DJ and producer, coming from Hungarian city called Szeged. He represents himself with alias David Temessi and is known by his unique style, raw techno, which touches the dept and the darkness of this genre. Temessi owns many record labels like DSR Records and Dope. He is preparing for performance in Ljubljana, Slovenia for the first time and because the D-day is coming very fast, we asked him a few questions about his career and life in this interview.

Did you dream about becoming DJ and producer as a kid?

When I was a kid, I wanted to become a fighter pilot, but when I was a teenager I started listening to different genres of electronic music. Then I discovered techno and started producing and DJing in my late 20′. At first I thought my passion was minimal techno, but then I definetly found myself in raw techno.

When and where did your first performance take place? Can you describe your feelings, when people were dancing to your music for the first time?

My first performance happened in a little pub in Hungary. I was playing music for my friends and they loved my set! My first international gig took place in famous Swiss club called Reactor. I was very nervous before my performance, but when I started playing my set I saw people feeling my music…indescribable feelings.

What inspires your for creating and producing new tracks?

I listen different genres of music from big names in world of electronic music, so I usually get inspiration and ideas just by listening it.

Can you describe electronic scene in Hungary? How did rave culture develope and expand in your home country?

In Hungary rave culture developed very slow, about 15 years ago rave movement really started. People like to listen minimal techno, so Droplex is very popular. Now Hungary can show off with many big festivals like Bonusz, Balaton Sound, Sziget, Be My Lake, Hyperspace and others.

Which underground DJ is in your opinion the most influential and which is your favourite DJ by his musical style? Why?

I have many favourite artists like Len Faki, Chris Liebing, Gary Beck, Slam, Solomun, Maceo Plex, Green Velvet and many others. And why? Because they all contributed to growth of world’s electronic scene and simply they are magicians.

What do you do in your life, besides producing music and performing at electronic events? Can you reveal me your hobbies, which shorten your every day routine?

I must say I love my dog and going to gym, nothing more.

Your first performance in Slovenia will take place on March 12th in Hangar at HANGAR GAMES event. How important are first-time-performances for you in different countries?

It is very important that people enjoy my music and love what I represent. Therefore I always prepare special set and do everything to satisfy the crowd. Join me this Saturday at HANGAR GAMES to catch me bombing some raw techno beats.

See you on the dancefloor!

%d bloggers like this: