INTERVIEW/INTERVJU: Fernanda Martins

Ljubljana 7.8.206
E.F.
Partyinfo.si

Fernanda Martins velja za eno izmed največjih ženskih imen na svetovni techno sceni.Brazilska DJ-ka ima za sabo veliko nastopov v najpomembnejših ter največjih klubih in festivalih na svetu. Nastopala je že na glavnih techno dogodkih v svoji domači deželi, Braziliji, kot tudi v državah kot so: Nemčija, Francija, Nizozemska, Belgija, Švica, Združeno Kraljestvo, Španija, Poljska, Slovenija, Srbija, Italija, Portugalska, Irska, Češka Republika, Ukrajina, Hrvaška, Slovaška, Bosna in Hercegovina, Argentina, Andora, Kolumbija, Venezuela…
unspecified (1)

Ni važno ali vrti hard techno v polnem zagonu, ali pa najčistejši techno (pod njenim aliasom Dot Chandler), Fernanda dokazuje, da zna izkoristiti vso raznovrtsnost ki jo ta žanr ponuja.

Fernanda prihaja nazaj v Slovenijo oktobra, nastopila bo na dogodku ECO Festival – Hard Techno Specials 2 v klubu Cvetličarna.

 1. Kako se je začela tvoja DJ in producentska kariera? Katere ovire si morala premagati, da si se prebila na sam vrh techno scene?

Z mešalko sem se prvič rokovala leta 2005 in nikoli nisem razmišljala o tem, da bi postala profesionalna DJ-ka. Prav zaradi tega mislim, da se nikoli nisem srečala z veliko ovirami, vsaj na začetku, ko še nisem načrtovala nič konkretnega glede moje DJ kariere. Po mojem prvem internacionalnem nastopu, v Argentini in po moji prvi Evropski turneji sem stvar vzela bolj resno. Od takrat pa vse do danes opravljam poklic DJ-ke, vodim založbo, produciram in včasih se znajdem tudi v vlogi promotorke. Kot vsi poskušamo in eksperimentiramo v svojem delovnem okolju, vedno se lahko znajdemo v dobri ali pa tudi v težki situaciji.

 1. Ali lahko opišeš rave kulturo v Braziliji? Kako se je spreminjala in povzpela od začetka do danes?

Rada bi opisala današnje dogajaje na tem področju v Braziliji, ampak mogoče bo to brca v temo. Sama živim v Evropi že od leta 2008 in v tem času se je veliko spremenilo. Enkrat letno pridem v Brazilijo, da obiščem družino in prijatelje in večina mojih potovanj v mojo domačo deželo vključuje nastope v klubih in festivalih pod aliasom “Dot Chandler”. Moram priznati, da je dokaj težko vrteti iste techno sete kot jih vrtim v Evropi, doma moram pristopiti bolj počasi in nežno. V braziliji sta dandanes popularna EDM in deep house tako, da lahko rečem da se je dogajanje na tem področju spremenilo, techno scena pa se počasi krepi.

 1. Katero zvrst rajši vrtiš, hard techno ali techno?

Na to vprašanje odgovarjam pogosto, ne samo v intervjujih, ampak tudi žurerjem, promotorjem in kolegom s katerimi se srečujem. No, če sem povsem iskrena sem sproščena in se zelo zabavam v enaki meri pri obeh zvrsteh. To je odvisno tudi od mojega razpoloženja, so dnevi, ko mi bolj paše techno in drugi dnevi, ko udarim bolj trd ritem.
unspecified (Custom)

 1. Ali se za tvojim techno aliasom, Dot Chandler, skriva poseben pomen?

Ne gre za skrito sporočilo, obstaja pa neka zgodba za izbiro tega imena. Da ne dolgotvezim o pomenu, Dot Chandler sem izbrala zaradi Ameriške igralke po imenu Dorothy Chandler…

 1. Ali meniš, da je težko biti inovativen v današnjem svetu elektronske glasbe?

Mislim, da ne. Ko govorimo o glasbeni produkciji se moramo zavedati, da ima vsak DJ ali pa DJ-ka veliko svobodo pri ustvarjanju. Dandanes je dejstvo, da si je lažje priskrbeti orodja za oživitev svojih idej in enako se dogaja, ko pride čas za set. Sedaj pa se pojavljajo novi stili in zvoki, ki se bodo zasidrali pri ljudeh in tudi na samem trgu.

 1. ECO festival in Slovenija ti nista tuja. Kako bi opisala slovensko rave kulturo?

Zelo energično! Ne vem kolikokrat sem že nastopila v Sloveniji, ampak sem vsakokrat do sedaj izjemno uživala zaradi odziva publike. Rada pridem k vam, na Hrvaško, v Srbijo…Balkanci ste moja najljubša publika!

 1. Kaj najraje počneš v prostem času?

Ukvarjam se z različnimi vrstami športa, aktivnostmi v naravi, rada potujem in iščem različna ter posebna mesta, kjer lahko dobro jem in pijem domače pivo.

 1. Ali lahko opišeš tvoje načrte za prihodnost in kariero?

Sedaj poskušam nameniti čas in energijo v enaki meri mojim techno in hard techno projektom. To pomeni, da bom več časa preživela v studiu in tam iskala moj zvok in stil. Do sedaj so vse izdaje pod mojim aliasom “Dot Chandler” bile skladbe v sodelovanju z drugimi artisti. Pravzaprav razmišljam, da si vzamem premor naslednje leto. Mogoče mesec ali dva brez potovanj, da se osredotočim na delo v studiu.

 1. Kaj lahko pričakujemo na tvojem naslednjem nastopu v Slovenij? Ali s Sheefit pripravljata kaj posebnega?

Komaj čakam da pridem nazaj – nazadnje, z DJ Lukasom je bilo enkratno! Prepričana sem, da bo druga edicija ECO festivala, Hard Techno Specials še ena dogodivščina, ki se nam bo vsem vtisnila v spomin. Veselim se eksperimentiranja z Gabrielo. Vzhičeni sva pred to prezentacijo in publika lahko pričakuje intenzivnost. Upam, da nihče ne bo zamudil tega spektakla, ker je to na žalost najin prvi in zadnji 4 delni set v Sloveniji. Gabriela se sedaj posveča drugemu glasbenemu stilu, ampak ne bom preveč govorila o tem, to je njena stvar. Tako, vedite, da se bomo odlično zabavali in s Sheefit se bova potrudili, da bo to za publiko nepozaben moment!

Hvala za intervju, pošiljam veliko poljubčkov vsem in se vidimo oktobra!

FERNANDA MARTINS
www.twitter.com/DjFerMartins
www.facebook.com/djfernandamartinsfanspage
www.youtube.com/djfernandamartins
www.soundcloud.com/dj-fernanda-martins
www.mixcloud.com/djfernandamartins
www.instagram.com/djfernandamartins
www.djfernandamartins.com

DOT CHANDLER
www.twitter.com/dotchandlerFM
www.soundcloud.com/dotchandler
www.facebook.com/DotChandlerOfficial
www.youtube.com/DotChandlerMusic
www.mixcloud.com/dotchandler
www.instagram.com/dotchandler
www.dotchandler.com

Fernanda Martins is considered one of the biggest female names of the world’s techno scene.This Brazilian djane collects performances in many of the biggest and most important clubs, parties and festivals around the globe. She played in the main techno events of her home country Brazil, and in countries such: Germany, France, Netherlands, Belgium, Switzerland, United Kingdom, Spain, Poland, Slovenia, Serbia, Italy,Portugal, Ireland, Czech republic, Ukraine, Croatia, Slovakia, Bosnia and Herzegovina, Argentina, Andorra, Colombia, Venezuela….

Whether playing the most powerful hard techno, or even, the most pure techno (under her alias Dot Chandler), Fernanda makes clear that she knows how to use all the flexibility and versatility that techno offers her.

Fernanda is coming back to Slovenia in October, for ECO Festival – Hard Techno Specials 2 in club Cvetličarna.

 1. How did you start your career as DJ and producer? What obstacles did you have to overcome to break through on the scene?

I started to mix in 2005 and never thought about to become a professional DJ. That’s why I think I never found to many obstacles on my path, at least in my beginnings, as I never planned something concrete about my DJ career. After I had my first international gig in Argentina, and after my first European Tour, I thought it was time to take it seriously. From this moment till now I have been concentrating in my work as DJ, label manager, producer and sometimes promoter. And as everybody experiments in their work life’s, there are all kinds of situations: since good till difficult ones.

 1. Can you describe rave culture in Brazil? How did it change and increase from beginning ’till now?

I would like to able to describe it nowadays but maybe I would be talking shit. I’m living in Europe since 2008 and from this period till now things changed too much. The scene over there isn’t the same I knew when I was living there. At least once a year I go to Brazil to visit family and friends and in most part of my travels there I have some gigs, mainly playing under my techno alias ‘Dot Chandler’. It’s quite difficult to drop there the same techno sets I do in Europe, I must go slowly and softer then here. EDM and deep house are popular there nowadays, even so, things are changing a bit and techno scene is slowly getting stronger.

 1. Which genre do you prefer playing, hard techno or techno?

That is a question a really answer very often, not only in interviews, but party people, promoters and colleagues always ask me this. Well, to be honest nowadays I’m very comfortable and I have a lot of fun in the same way playing both. But depending of my daily mood some days I feel more to play techno, and other days more to bang it hard.

 1. Is behind your techno alias, Dot Chandler, some special meaning?

Not a meaning as a secret message hidden in it, but there is a history behind the way I choose this name. To be fast on the explanation, it comes from a US actress called Dorothy Chandler…

 1. Is it hard to be innovative in today’s world of electronic music?

I don’t think so. When you talk about music production, for example, you must think that any producer can let mind flies and create whatever he/she wants, and nowadays even more, as its more easy to get access to tools to give life to your ideas. The same happens in the time to perform a set. Now, if new sonorities, or even styles, will be welcome by the crowd, or the market, it is already another history.

 1. ECO festival and Slovenia are no strangers to you. How would you describe Slovenian rave culture?

Energetic! I don’t know how many times I have been playing in Slovenia but every each time I had a great time because of the crowd! I really love to go to Slovenia, Croatia, Serbia, etc… Balkans are one of my favorite crowds!

 1. What do you like doing in your free time? What are your hobbies?

Different kinds of sports, activities in nature, traveling and find different and special places to eat and drink craft beer.

 1. Can you describe future plans for your career?

Right now I try to give same attention to my techno project as I give to my work with hard techno. It includes, for sure, expending time in the studio trying to find my own sonority. As, till now, all the releases I had under my ‘Dot Chandler’ alias have been tracks in collaboration with another artists. Actually, I’m thinking to give myself a break next year, like 1 or 2 months without traveling, just to concentrate myself in the studio work.

 1. What can we expect at your next gig in Slovenia? Are you preparing something special with Sheefit?

I’m super excited to be back – last time with Dj Lukas it was a blast! I’m sure the next edition of ECO Festival ‘HardTechno Special’ is going to be one to remember too! It will be great to experiment it together with Gabriela. We’re anxious to make this presentation and the crowd can expect something very intense. I hope no one will miss it because, unfortunately, our first time in Slovenia together may be our last 4 decks set. Gabriela is now concentrating in another style of music. But I will not talk too much about it, it is her stuff. Anyway, be sure we are going to have a lot of fun, and we desire to give to the crowd a great moment!

Thanks for the interview, many kisses to everybody and see you in October!

FERNANDA MARTINS
www.twitter.com/DjFerMartins
www.facebook.com/djfernandamartinsfanspage
www.youtube.com/djfernandamartins
www.soundcloud.com/dj-fernanda-martins
www.mixcloud.com/djfernandamartins
www.instagram.com/djfernandamartins
www.djfernandamartins.com

DOT CHANDLER
www.twitter.com/dotchandlerFM
www.soundcloud.com/dotchandler
www.facebook.com/DotChandlerOfficial
www.youtube.com/DotChandlerMusic
www.mixcloud.com/dotchandler
www.instagram.com/dotchandler
www.dotchandler.com

 

 

%d bloggers like this: